ока˫аныи

ока˫аныи
ОКА˫АНЫИ (21) пр.
1.Несчастный, жалкий; грешный:

Наѹчимъсѧ кого подобаѥть блажити к‹о›го ли ока˫ана и страстьна мьнѣти. Изб 1076, 85; ѥлиньскы˫а же б҃ы ѡклевета˫а и рѹга˫асѧ имъ. и покланѧющасѧ имъ ѡка˫аны˫а и прѣль-щены˫а нарича˫а. ПрЛ 1282, 87г; ока˫анъ же иже не съхранить заповѣдии г(с)нь. (ἄϑλιος) ПНЧ к. XIV, 89в; ѡкаани ѡбразомъ и дѣломъ. (ἐλεεινοί) ЖВИ XIV–XV, 96б;

в роли с.:

и ина нѣка˫а блѧдѹще. с нимь льстѧщесѧ окаании и вѣчьныихъ бл҃гъ. ˫ако нечьстиви и хѹльни. отъвьржени. (οἱ ἄϑλιοι) КЕ XII, 274б; баснословѧть ѡкаѧни. и вѣчныхъ благъ ѹтѹж(д)ени. КР 1284, 378б; си˫а же видѧ азъ ѹбо праведны˫а радѹюсѧ о ока˫аныхъ же рыдаю. (τοὺς… ἀϑλίους) ПНЧ к. XIV, 89г.

2. Гнусный; проклятый:

Кюрилъ… имѣ˫а же с собою два раба… хожаше с нима в манастырь нѣкии. и ѥдиною обрѣте жруща идоломъ волы и овцѣ и птицѣ. и вздъхнувъ ока˫аны˫а наре(ч). ПрЮр XIV2, ; и рече ѹдвоите и ѹтроите. и проча˫а до избьень˫а •т҃• и •н҃• студны(х) жрець ока˫анаго вала. (αἰσχρῷ) ГБ к. XIV, 85в; и разгнѣва же сѧ саѹлъ на афана… и ре(ч) ѥму… во всѧ д҃ни ока˫аныи то с҃нъ иосѣѥвъ жити имать на земли и не ѹготовить(с) цр(с)тво твоѥ. Пал 1406, 189в.

ока˫аньныи.

Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.) / АН СССР. Институт русского языка. — М.: Русский язык. . 1988.

Нужен реферат?

Полезное


Смотреть что такое "ока˫аныи" в других словарях:

  • ока˫анѣ — (2*) нар. к ока˫аныи в 1 знач.: нъ псы ѹмножити ти съ ласкъчи˫ами свои домъ въ сквернахъ. ока˫анѣ. растрошити. СбХл XIV1, 107; ненавиди(м) даровъ тщету исходатающю. ни тако ока˫анѣ поидемъ. (ἀϑλίως) ГБ к. XIV, 135г …   Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)

  • ока˫аньныи — (11) пр. 1.Несчастный, злополучный; грешный: ѹвы ѡкаанномꙊ м‹и›. ВасВел 1397, 164 (зап.); его же азъ нѣкогда ѡкаанныи любѧ(х). (δυστυχῶς) ЖВИ XIV–XV, 57б; Он же… ре(ч) в вашеи сеи окааннѣи земли. ни единаго же видѣ. ибо твое(г) оц҃а мч҃тльство.… …   Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)

  • окаанъ — см. ока˫аныи …   Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)

  • оканыи — (4*) пр. Несчастный, жалкий: живии бо именѹють(с) кр҃щни… а мр҃твии зовѹть(с) окани бѣси. Апок XIV1, 107; не тако ѹбо мы окании. ни вѣнцемъ тѣмъ достоини будемъ. ни славы его прiимемь. (οἱ ἄϑλιοι) ФСт XIV/XV, 226б; Тако же ѹбо и ты слыши оканыи… …   Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)


Поделиться ссылкой на выделенное

Прямая ссылка:
Нажмите правой клавишей мыши и выберите «Копировать ссылку»